Fungerar antirynkkräm?

Människor köper receptfria antirynkkrämer och lotioner med hopp om att dessa produkter kan minska deras rynkor och förhindra eller vända på hudskador som orsakats av solen. Fungerar dessa krämer? Det beror ofta på produkternas ingredienser och hur länge du använder dem. Vissa rynkkrämer behöver inte genomgå vetenskaplig forskning för att bevisa deras effektivitet, vilket möjliggör att vissa har sämre effekt. Vi berättar mer om antirynkkrämer.

Ingredienser i krämer mot rynkor

Tänk på att vanlig fukt kan förbättra utseendet på din hud oavsett antirynkkräm. Det gör huden tillfälligt fyllig, vilket gör linjer och rynkor mindre synliga. Fuktighetskrämer är lotioner, krämer, geler och serum gjorda av vatten, oljor och andra ingredienser, såsom proteiner, vaxer, glycerin, laktat och urea. Rynkkrämer är ofta fuktkrämer med aktiva ingredienser som erbjuder ytterligare fördelar. Dessa tillsatta ingredienser är avsedda att förbättra hudtonen, strukturen, fina linjer och rynkor. Effektiviteten av dessa produkter beror delvis på din hudtyp och dess aktiva ingredienser.

Några av de vanligaste ingredienserna

Här är vanliga ingredienser som kan resultera i en viss förbättring av din huds utseende.

Retinoider. Denna term används för vitamin A-föreningar, såsom retinol och retinsyra.

Vitamin C (askorbinsyra). Vitamin C är en potent antioxidant, vilket betyder att det skyddar huden från fria radikaler, instabila syremolekyler som bryter ner hudceller och orsakar rynkor. C-vitamin kan hjälpa till att skydda huden från solskador och minska fina linjer och rynkor.

Hydroxisyror. Alfahydroxisyror (AHA) inkluderar glykolsyra, citronsyra och mjölksyra. De används för att ta bort döda hudceller. Att regelbundet använda en AHA-produkt förbereder din hud för att bättre absorbera andra produkter och stimulerar tillväxten av slät, jämnt pigmenterad ny hud.

AHA, beta-hydroxylsyror och en nyare form som kallas polyhydroxysyror har också visat sig vara effektiva för att minska fina linjer och rynkor.

Koenzym Q10. Denna ingrediens kan hjälpa till att minska fina rynkor runt ögonen och skydda huden från solskador.

Det finns mängder med fler ingredienser, men dessa var några av de vanligaste.